top of page
  • Bas Meijer

Een kijk op duurzame verlichting.....


Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, de tijd dat we onze huizen en gebouwen verlichten met armaturen voorzien van lichtbronnen als de traditionele gloei en halogeenlampen.

Bij een defect werd de lichtbron, de fitting of de bedrading eenvoudig vervangen en bleef het armatuur bruikbaar tot in lengte van dagen.


Door deze eenvoudige en betrouwbare techniek was het mogelijk om armaturen uit te laten groeien tot iconen en tot op de dag van vandaag tot gewilde vintage producten.


Over Duurzaam gesproken………. Armaturen uit de jaren zestig van de vorige eeuw die nog steeds met een redelijke waarde van hand tot hand gaan en steeds weer een nieuw onderkomen vinden zonder dat daarvoor een nieuw product hoeft te worden geproduceert en getransporteerd. Dit alles om de simpele reden dat de gebruikte techniek en onderdelen dit mogelijk maken.


Momenteel leven we in een tijd waar vaak alleen naar het energieverbruik van het armatuur gekeken wordt waarbij de manier van produceren, het land van herkomst, de mogelijkheid tot eenvoudige reparatie en vervanging van de lichtbron door de gebruiker en de uiteindelijke recycling van de materialen dikwijls vergeten wordt en vaak niet mogelijk is.

Als actief deelnemer binnen de verlichtingsbranche begrijp ik dat de zogenaamde energietransitie ons de mogelijkheid geeft om veel geld te verdienen met de overgang van de traditionele lichtbronnen en besturingssystemen naar minder energieverbruikende LED lichtbronnen en slimme aansturingen.


Helaas vergeten we daarbij de vele problemen die ontstaan bij het laten functioneren van de nieuwe techniek binnen de bestaande electravoorzieningen van onze woningen en gebouwen waardoor vaak teleurstelling en onvrede ontstaat bij de installateurs en eindgebruikers en daardoor ook bij de verkopende partijen.

Lang niet ieder huishouden of bedrijf is bijvoorbeeld bereid of financieel in staat om nieuwe bedrading aan te leggen of bluetooth kastjes aan te schaffen voor het kunnen dimmen van de verlichting waardoor vaak haperende nieuwe techniek ervaren wordt.

Binnen de decoratieve designverlichting zien we dan ook dat veel fabrikanten op hun schreden terug keren en de geintegreerde LED verlichting met bijbehorende techniek weer vervangen voor armaturen met de bekende fittingen en het gebruik van retrofit LED lichtbronnen waardoor iedere gebruiker zelf de kleurtemperatuut en de manier van dimmen kunnen bepalen en de armaturen wederom weer eenvoudig te herstellen zijn bij een mogelijk defect.


Om duurzaamheid vanuit deze optiek te kunnen nastreven is het van belang dat fabrikanten de mogelijkheid bieden om losse onderdelen te bestellen en dat het armatuur bij een defect of gebruiksschade eenvoudig te herstellen is door de verkopende en gebruikende partij.

Hiermee voorkomen we dat er tijdrovende en schadelijke mondiale transporten plaats vinden voor reparaties en het vervangen van de opgebrande geintegreerde LED lichtbronnen.


Bijkomend voordeel is dat bij de mogelijkheid tot zelfstandige armatuur reparatie en vervanging van de lichtbron we ook voor de toekomst verzekerd zijn van de creatie en het behoud van iconische en vintage verlichtingsarmaturen waardoor minder geproduceert hoeft te worden en daarmee het gebruik van kostbare grondstoffen gereduceert kan worden.
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page